התעמרות בעבודה

מהי התעמרות בעבודה וכיצד ניתן להתמודד?

בפסיקה הישראלית קיים המונח "התעמרות" כאשר עובד מעוניין לסיים את עבודתו בטענת התעמרות בעבודה. עובד זכאי לתבוע את מעבידו ואף לדרוש פיצויים מתוקף חוק פיצויי פיטורין התשכ"ג 1963 עקב הרעה בתנאי עבודה אשר מהווה סעיף סל. בשנים האחרונות, אנו עדים לכך, כי המחוקק מגיב לפסקי דין על רקע התעמרות של מעביד בעובד, כאשר המודעות בנושא זה והטיפול בו כבר בקריאה טרומית בכנסת ביולי 2015, כאשר מדובר היה על הצעת החוק למניעת התעמרות בעבודה התשע"ה 2015. מטרת החוק היא למנע התעמרות במקום העבודה, על מנת להגן על כבוד האדם וחירותו, על רווחת העובד ועל חופש העיסוק.

התעמרות בעבודה –  תופעה חברתית נפוצה הפוגעת בעובדים רבים

יש לציין, כי התעמרות בעבודה היא תופעה חברתית די נפוצה אשר פוגעת בעובדים רבים במדינת ישראל. לפי הסטטיסטיקה, אחד מכל ארבעה עובדים בישראל נתון להתעמרות במסגרת עבודתו ולכן, על פי הצעה זו בכנסת, חל איסור של התעמרות מעביד בעובדיו. למעשה, יש להגדיר את המושג התעמרות, היות ומדובר על התנכלות תעסוקתית או תעסוקה פוגענית המתבטאת ביחס משפיל כלפי עובד/ת, יחס מטריד, פוגע או מבזה. התעמרות עשויה לכלול פעולות רבת כגון: איומים, צעקות, השפלות התעלמות מהעובד/ת דרישה לשעות עודה רבות, מבלי שהעובד/ת יוכל לתכנן את זמנו, או את סדר יומו, בידוד של העובד מיתר העובדים וכדומה.  חשוב לציין, כי על מנת שהתנהגות של מעביד כלפי עובדיו, תיחשב להתעמרות, אין די בכך שהתרחש אירוע חד פעמי, כי אם יש צורך בכמה אירועים נפרדים שנשנים.

כיצד עובד יכול להגיש תביעה בגין התעמרות בעבודה?

כאשר עובד/ת חווה התעמרות חוזרת ונשנית במקום עבודתו, עליו יהיה לצרף כמה שיותר הוכחות להתעמרויות שחווה. לדוגמא: מסמכים, הודעות בדואר אלקטרוני, פרוטוקולים של ישיבות, תכתובות ואפילו הקלטות באמצעות הטלפון החכם. לגבי עדויות של קולגות לעבודה, זה לבטח יהיה קשה יותר, היות והעמיתים לעבודה, עשויות לחשוש כי יפוטרו בגלל עדותם. אם חוויתם שינוי במצבכם הנפשי, עקב התעמרויות בעבודה, יש לפנות לפסיכולוג או פסיכיאטר, אשר יוכל לתת את חוות דעתו הרפואית, לגבי השינוי במצבכם הנפשי, מה שעשוי לסייע במידה ותחליטו לתבוע את המעסיק על נכות שנגרמה לכם בגלל התעמרות של המעסיק כלפיכם.

התעמרות בעבודה – הרעה מוחשית בתנאי העבודה והזכות של העובד/ת להתפטר

על מעבידים, חלה החובה לספק סביבת עבודה נעימה, כך שהמעבידים, הם אלה שנושאים באחריות בכל הקשור אל התעמרות בעבודה כלפי מי מעובדיהם. מעביד אשר התעמר באחד מעובדיו, התנהגות זו מצד המעביד, הינה הרעה מוחשית בתנאי העבודה, החוק קובע, כי עובד שמעבידו התעמר בו כמה פעמים, יהיה זכאי להתפטר ולקבל פיצויים כאילו פוטר. ישנם כמה סוגים של התעמרות במקום העבודה, כך שניתן אף להגיש תביעת דיבה או לשון הרע כאשר המעסיק התבטא  באמירת לשון הרע על העובד מול שאר עמיתיו בעבודה.

האם  עובד שחווה התעמרות יכול להגיש תביעה לביטוח לאומי?

לא אחת קרה, שעובד/ת הגיש תביעה לביטוח לאומי, עקב התעמרות בעבודה, כאשר  ההשלכות היו על בריאותו, כך שהמוסד לביטוח לאומי, הכיר בנכות שנגרמה בגלל פגיעה נפשית בעובד. תביעה מסוג זה, יכולה לזכות את התובע בכספי פיצויים ואפילו בקצבה חודשית. יש לפנות אל עו"ד דיני עבודה שהוא מומחה בתחום, על מנת שהתביעה תצליח. למעשה, נושא זה הוא עניין משפטי די מורכב, אשר כולל הגדרות ומונחים משפטיים ודקויות שונות. זו הסיב כי ידע משפטי רחב וניסיון עשיר של עו"ד לדיני עבודה, יכול לגרום להבדל מהותי.

לסיכום – במידה וחוויתם התעמרות במקום העבודה, או שהייתם עדים לתופעה זו פנו מיד לעו"ד לדיני עבודה, אשר יוכל לייעץ ולהדריך אתכם היות ולאף עובד לא מגיע יחס מסוג זה.

 

חוויתם התעמרות על ידי מעביד ואתם מעוניינים לברר עוד על הזכויות שלכם – צרו קשר עוד היום עם עורך דין דיני עבודה לייעוץ ללא התחייבות >>> 052-977-3330

* אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי, אלא יש לראות בכתוב הסבר כללי בלבד ומומלץ להתייעץ עם עורך דין. קראו עוד בתקנון האתר.

התקשרו עכשיו לעורך דין
052-977-3330

תוכן עניינים

לייעוץ משפטי ותיאום פגישה אישית
מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
מאמרים נוספים
תחומי עיסוק
עקבו אחרינו
מחפשים עורך דין דיני עבודה לייצוג משפטי?
מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
עורך דין דיני עבודה
התקשרו עכשיו